Hurra for epledagen og eplemuffins med kanel!

I dag er det den Norske epledagen! På denne tiden er det høysesong for epler, og trærne bugner over av frukt. Spis dem som de er eller bruk dem i matlaging og baking. Mulighetene er mange, men ikke la de deilige eplene råtne på bakken!

Epler er kilde til kostfiber, vitamin C og fytokjemikalier. Fiber bidrar blant annet til god fordøyelse, blodsukkerkontroll, metthetsfølelse og forebygging av tarmkreft. C-vitaminer og de fleste fytokjemikalier har antioksidant egenskaper. Antioksidanter bidrar til å beskytte mot en rekke sykdommer. Disse helsefremmende næringsstoffene sitter hovedsakelig rett under eplenes skall, og du bør derfor spise frukten med skallet på.

Vil du lage noe med epler i dag? Prøv disse muffinsene med havre og kanel! Med epler og havregryn er de en god kilde til fiber og langsomme karbohydrater. Spis dem varme med en kopp kaffe eller ta dem med som del av matpakken. Røren slenger du sammen på kort tid, og så kan du gjøre noe annet mens de står i ovnen.

Ingredienser (gir ca. 5 muffins):
2 dl lettkokte havregryn
2 egg
2 store eller 3 mindre epler, grovt revet med skallet på (eller du kan kutte dem i små terninger)
2 ts kanel
1 ts bakepulver
1/2 dl lettmelk
2 ss sukrin gold eller vanlig sukker (kan sløyfes)

Fremgangsmåte:
1. Forvarm stekeovnen til 210 °C, over- og undervarme.
2. Riv eplene på rivjern eller kutt dem i små biter
3. Rør sammen alle ingrediensene utenom melk. Rør inn melken til slutt, se an mengden litt slik at røren ikke blir alt for flytende dersom eplene er ekstra saftige.
4. La røren svelle noen minutter på kjøkkenbenken og fordel i muffinsformer. Topp med ekstra eple eller mandler hvis du vil!
5. Stek midt i ovnen i ca. 15-20 minutter.

Tips:
For glutenfri muffins kan du bruke glutenfri havregryn.
For lavFODMAP muffins kan du erstatte eplene med revet gulrot og bruke laktosefri lettmelk isteden for vanlig lettmelk. Ønsker du søtning, bruk vanlig sukker og ikke sukrin (da sukrin er et sukkeralkohol som noen kan reagere på).

Referanser:
Boyer J, Liu RH. Apple phytochemicals and their health benefits. Nutrition journal. 2004;3:5-.

Opplysningskontoret for frukt og grønt. Epler. Tilgjengelig fra: https://www.frukt.no/ravarer/frukt/epler/.

Norsk Helseinformatikk. Kostfiber. Tilgjengelig fra: https://nhi.no/kosthold/ernaring/kostfiber/.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *