Frister det med innekos, noe varmt i koppen og godt på tallerkenen nå som det blir kaldere og mørkere ute? Prøv denne deilige kaken med søt vaniljekrem og syrlige bær! Jeg har erstattet noe av det fine melet med havremel, og byttet ut smør med gresk yoghurt. På denne måten får du en kake med litt høyere innhold av fiber, protein og andre næringsstoffer, og lavere innhold av mettet fett sammenliknet med «tradisjonelle» kaker.
Ingredienser kake:
4 egg
50 g hvitt sukker
70 g brunt sukker*
250 g gresk yoghurt**
60 g havremel***
100 g fint mel
2 ts bakepulver
1 ts kanel
1/2 ts kardemomme
Fyll:
Vaniljekrem (bruk ferdig eller lag selv, jeg brukte oppskriften til fantastiske Linda Stuhaug som du finner HER)
Bær (du kan velge selv om du bruker friske eller frosne, jeg brukte sesongens ferske bjørnebær)
Fremgangsmåte:
1 Forvarm oven til 180 °C, over- og undervarme.
2. Pisk sukker og egg til en luftig eggedosis.
3. Bland forsiktig inn de øvrige ingrediensene til kaken.
4. Kle en rund springform med bakepapir og ha i nok røre til å dekke hele bunnen. Spre vaniljekremen og bærene utover. Hell over resten av røren og topp kaken med enda flere bær. Kaken blir ekstra god om du topper den med hakkede mandler for litt ekstra crunch!
5. Stek midt i ovnen i ca. 40 minutter. Følg med underveis, ulike ovner krever noe ulik steketid.
*Du kan også bruke 120 g hvitt sukker isteden for å kombinere hvitt og brunt, men det brune sukkeret gir en «rundere» smak.
**Gresk yoghurt kan erstattes med kesam. Velger du en variant med vaniljesmak får du et søtere resultat.
***Du kan lage havremel selv ved å male havregryn i en blender eller med en stavmikser.
Tips:
For glutenfri kake: Bruk glutenfritt fint mel og glutenfri havregryn.
For lavFODMAP kake: Lag laktosefri vaniljekrem (med laktosefri melk) og bruk laktosefri gresk yoghurt eller laktosefri kesam. Bruk glutenfritt fint mel. Bjørnebær som jeg har brukt her har et høyt innhold av FODMAP. Isteden kan du for eksempel bruke en kombinasjon av jordbær, bringebær og blåbær.