Suppe med rotgrønnsaker

Er du flink til å spise sesongbaserte matvarer? Å spise sesongbasert bidrar til variasjon i kostholdet vårt gjennom året. Matvarene er gjerne billigere når de er i sesong, samtidig som du støtter det Norske landbruket ved å spise mat produsert lokalt. Det er også et viktig miljøaspekt ved å spise lokalproduserte matvarer;
CO2-utslippene reduseres fordi matvarene ikke transporteres langveis fra. I tillegg spares ressurser som ellers ville blitt brukt på matproduksjon i veksthus og/eller på langvarig kald lagring.

Akkurat nå er det sesong for Norske rotgrønnsaker! I Norge dyrker bøndene de fleste typer rotgrønnsaker som potet, gulrot, pastinakk, kålrot og bete, mens søtpoteten, som har blitt populær de seneste årene, hovedsakelig importeres fra utlandet (foreløpig).

Jeg er stor fan av ovnsbakte rotgrønnsaker og rotgrønnsaksmos som tilbehør til middagsretter. En annen favoritt er suppe – så lettvint, godt og varmende på en kald høstdag! I tillegg gir hjemmelaget suppe med grønnsaker et solid bidrag til dine 5 om dagen. Vil du lage suppe til middag i dag? Prøv denne med gulrot, søtpotet og pastinakk!

Ingredienser (til 4 personer):
500 g søtpotet
600 g gulrot
150 g pastinakk
14 dl vann
3 buljongterninger (jeg brukte 2 terninger kyllingbuljong og 1 grønnsaksbuljong)
salt + pepper

Fremgangsmåte:
1. Skrell grønnsakene og kutt dem i biter.
2. Ha grønnsakene over i en kjele og tilsett vannet.
3. Kok opp vannet og tilsett buljongterningene.
4. La grønnsakene småkoke til de er møre.
5. Ta kjelen av platen og mos grønnsakene til en jevn suppe med stavmikser.
6. Tilsett krydder etter smak. Jeg har bare brukt salt og pepper, men du kan også bruke andre krydder som spisskummen eller curry for en mer «spenstig» suppe.

TIPS
– Jeg liker at grønnsakssmaken kommer mest mulig frem og har derfor brukt vann i oppskriften. Du kan også erstatte noe av vannet med melk eller matfløte for en mer fyldig smak.

– Suppen er i seg selv ganske mager og bidrar med lite protein. Du bør derfor servere den med en proteinkilde og gjerne også grovbrød/rundstykker for å gjøre måltidet mer næringsrikt og mettende. Jeg hadde rester av grillet kylling, lettrømme og revet gulost og litt døende basilikum i min (en fin måte å bruke opp rester på!).
Andre forslag er spekeskinke, cottage cheese, kesam, egg og frø/kjerner. Bruk det du har tilgjengelig!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *